Eski zamanlardan beri Hindistan’da bir değer olarak bilinen, ilginç coğrafyanın hediyesi kabul edilecek bu yeşil bitki, dünya henüz gül kokusuna aşina değilken başrolü kapıyor. O kadar hoş bir aromaya sahip ki, koklayanın ruhuna huzur veriyor. Yavaş yavaş tenden ayrılan vetiverin yapısı oldukça karmaşık, belki de bu sebeple tek başına bir parfüm kompozisyonu yaratmakta zorlanmıyor. Yeşil, dumanlı ve mistik. Tütsü ve ağaç notalarıyla bir araya gelince bambaşka bir kimlik kazanıyor, adeta vahşileşiyor.
Ege’nin görkemli Kaz Dağları’nda yaptığım olfaktif keşiflerim sırasında laden bitkisini, defne ve sedir ağacını, dağ zambaklarını keşfetmiştim. Vetiver ise sadece kendimce yarattığım kokusal bir hayalden ibaretti. Meğerse Vetiver benim için çocukluğumdan beri doğayla asla koparamadığım bağım, hafta sonlarında ailemle ormanda yaptığım yürüyüşleri, kamp ve dağcılık maceralarımmış.
Vetiveri o yeşilliklerden çıkarıp tene taşımaya karar verdiğimde ise, artık seneler geçmişti ve beni hummalı bir çalışma bekliyordu. Bir deneme yanılma yöntemi diyebiliriz buna. Vetiver, aynı paçuli gibi dahil olduğu esansa yeşil, tozlu ve oturaklı bir hava katıyor. Bu hem iyi hem de kötü bir şey. Çünkü zaman zaman eski moda bir erkek parfümü havasını çabasız yakalamak mümkün. Onu modernize etmek bir hayli çaba gerektiriyor. Menşei de önemli. Haiti daha tatlı, java isli ve yanık kokuyor. Java’dan gelen vetiverin ayarı kaçtığında bir barbekü sonrası üzerinize sinen kokudan mütevellit yürüyen bir duman gibi kokabilirsiniz. Haiti vetiveri floraln otalarla enfes bir sonuç veriyor.
Vetiveri her notayla bir araya getirmek mümkün. Tropikal ve astropikal bölgelerde yabani şekilde yetişen vetiver, parfüm sektöründe kazandığı haklı otoritenin ardından özellikle yetiştirilmeye başlanan bir bitki. Latince ismi Vetiveria Zizaniodes olan bu doğa harikasının esansiyel yağı, köklerinin distilasyonundan elde ediliyor. Amber rengine çalan koyu renkli ve kıvamlı bu esansiyel yağ, aromaterapide, cilt bakımında ya da depresyon, stres gibi psikolojik problemlerin tedavisinde kullanılıyor.
Vetiver denilince işe en iddialı parçadan başlamak gerekiyor. Jean Paul Guerlain tasarımı olan Vetiver, bilinen en başarılı klasik vetiver parfümlerinden biri. Chanel Sycamore, Frederic MalleVetiver Extraordinaire, Ex Nihilo Vetiver Moloko ve ELDO Fat Electirian bilinen en popüler vetiver parfümleri. Bu arada hiçbir markanın vetiver parfümü best seller olmuyor ve olması da pek mümkün görünmüyor. Dediğim gibi başlı başına bir parfüm kompozisyonu, kendine has kokusuyla niş ve özel. Genel beğeniye çoktan sırtını dönmüş durumda.
Vetiveri bir kere denediğinizde ve sevdiğinizde, hele bir de teninize yakışan bir versiyonunu bulduğunuzda, ona sadakatle bağlanıyorsunuz. Yaza da ait değil kışa da… Kadını ya da erkeği seçmiyor. Aynı doğa gibi kapısı herkese açık. Ve tam da bu yüzden parfüm dünyasında daha uzun seneler kendisinden bahsettirmeye devam edecek.
-Koray Sevinç